Det kanske inte är så många som känner till att det serveras över 2 miljoner måltider på Sveriges förskolor och skolor varje dag.
Jag fick lära mig det av eleverna Amanda och Frida som glatt tog emot mig på skolgården på Söderås skola.

De visade mig snabbt in i skolan och in till matsalen där vi satte oss ned vid ett mycket fint uppdukat bord.

– Vi har jobbat med det här på fritids, säger Frida och berättar om ljuslyktorna som de dekorerat och om pappersblommorna som de så noga har ställt ut på borden. Vi var här i matsalen redan på förmiddagen och dukade och gjorde lite extra fint.

Det har varit stort fokus på mat den här veckan och flickorna berättar vidare om tipspromenaden där alla frågorna handlade om mat.  

– Det finns mycket att lära sig, man ska till exempel inte ta mer mat än man äter upp, säger Amanda. På skylten där borta kan du se hur mycket mat som slängdes igår, 0.8 kg.

Innan matsalen fylls av hungriga barn får jag några ord med Vicky Hellström som jobbar i köket. Hon berättar att de på Söderås skola och förskola serverar mat till ungefär 155 barn varje dag.

– Vi är noga med matkvalitén och mycket av det vi tillagar kommer från Stiernhööksgymnasiets så kallade ”Återtag”. Idag serverar vi exempelvis Kålpudding med gräddsås och potatis. Kålpuddingen är gjord på råvaror från gymnasiet och potatisen kommer också därifrån. Broccolin som serveras som tillbehör kommer från Massarbäck här i Rättvik. Måltiden är alltså till 98% lokalproducerad.
Det är roligt att den offentliga maten uppmärksammas, fortsätter Vicky. Det är bara i Sverige, Finland och Estland som skolbarnen får gratis skollunch. Vi tycker kanske det är självklart men så är det inte i andra delar av världen.

Vicky Hellström som jobbar i köket