Intresset för hundar är stort och det märks även på Rättviks Hunddagis. Här möter jag Lotta Nygårds som är utbildad djurvårdare och som övertog verksamheten på Brändavägen för fyra år sedan.

Hunddagiset har plats för 30 hundar men i dagsläget tar de i genomsnitt emot 15-20 hundar per dag. Här välkomnas alla hundraser, såväl sällskapshundar som jakthundar. Lotta har alltid varit intresserad av hundar och har fördjupat sig i hundens anatomi, språk och mycket annat.

– Man kan lära sig mycket av hundarna. Det är intressant att se hur de agerar i olika situationer och utifrån det kan jag vägleda dem, säger Lotta som själv äger två hundar som hon tränar och tävlar mycket med.

Precis som på en förskola för små barn måste en ny hund skolas in. Den får sakta men säkert anpassa sig till miljön och sedan introduceras den succesivt för andra hundar.

– Jag ser nästan direkt vad det är för en individ och anpassar inskolningen efter det. De allra flesta hundar fungerar i grupp men vi skiljer oftast på tikar och hanhundar.

En vanlig dag öppnar Hunddagiset klockan 6.00 men alla hundar skall vara på plats senast 9.00. Då är det nämligen dags för dagens första promenad.

– Vi har möjlighet att ta sju, åtta hundar åt gången men oftast blir det fyra. Jag vill att varje hund ska få sin tid och plats, säger Lotta. Förutom flera promenader får hundarna också möjlighet att vara ute och busa i rasthagen. Vi lämnar aldrig hundarna utan uppsikt.  Man får inte glömma att det är djur vi har att göra med och vi vill inte riskera att något händer. Vi har tack och lov aldrig varit med om att det hänt något allvarligt, men vi tänker alltid på säkerheten.

De flesta som lämnar sina hundar på dagis gör det för att de, trots långa arbetsdagar, vill känna glädjen och närheten till en hund. Men de finns också hundar som kommer hit ett par dagar i veckan bara för att få lite socialt umgänge och chansen att leka med andra. Lotta säger att det är stor skillnad i dag mot tiden före pandemin.

– Ja, idag tvingas många jobba hemifrån och då är hundarna naturligtvis också hemma. Men när pandemin är över får vi nog mer att göra igen. Det vi ser är att många människor har passat på att köpa hund nu när det funnits möjlighet och kanske lite mer tid, men det kommer ju en dag när vi förhoppningsvis återgår till det ”normala” igen.

Innan vi avslutar vårt samtal noterar jag att det är helt tyst i huset. Jag kan konstatera att Lottas regler fungerar.
Ute får man busa – inne ska det vara tyst och lugnt!