Rättviks marknad har en lång historia. Redan 1891 beslutade den så kallade kommunalstämman att det skulle arrangeras torgdagar på orten en gång i månaden. Tyvärr föll det inte speciellt väl ut vilket kommunalnämndens ordförande Elias Hans Olsson påtalade vid ett möte i december 1893. Han ansåg att torgdagarna var ”fördärvliga både ur ekonomisk och moralisk synpunkt” och man begränsade antalet torgdagar till två gånger per år. Sakta men säkert utvecklades torgdagarna och under 1920-talet blomstrade verksamheten. Vid den här tiden övertog Rättvik-Boda Jordägare ansvaret för marknaden och skapade en organisation som ingav både förtroende och stabilitet. Nu har Rättviks Marknad arrangerats i snart 130 år. Som vi vet fick marknaden pausa sin verksamhet under pandemin men nu ser den nya marknadsgeneralen Stina Lovén Adeström fram emot att välkomna tusentals besökare den 6-8 maj och den 7-9 oktober.

Vi träffar Stina på Knektplatsen där marknadens kansli funnits i många år. Stina är född och uppvuxen i Rättvik men bor sedan några år tillbaka i Enviken tillsammans med sin man Hans. Hon började arbeta för Rättvik-Boda Jordägare 2014, då tillsammans med dåvarande marknadsgeneral Magnus Wikman. När Magnus slutade 2019 tog Stina över och hon sköter idag det mesta kring marknaden men även bokföring, löneutbetalningar med mera.

– Pandemin tvingade oss att ställa in fyra marknader i rad men i december 2021 vågade vi satsa igen. Vi skickade ut inbjudan till mellan 450-500 knallar och hittills har 300 svarat att de kommer och det känns jättebra. Knektplatsen är navet för marknaden. Det blir naturligtvis en mängd marknadsstånd men här kommer besökarna även att hitta en marknadsloppis, tivoli och Dalarnas automobilklubbs utställning med fina bilar. Vi jobbar ständigt med nya idéer och hoppas att vi redan i vår också kan utöka med ett antal ”konceptområden” som ska fungera lite som en mässa, säger Stina.

Marknaden uppskattas inte enbart av besökarna utan även av knallarna. Flera av dem som kommer i maj har besökt Rättviks marknad i 30 år. Även föreningslivet välkomnar vårens marknad. Det är IFK Rättvik som bygger upp och plocka ner marknadsstånden, Rättviks slalomklubb och Scouterna hjälper till med städningen och till det kommer alla marknadsparkeringar som föreningarna sköter.

Nu ser vi fram emot våren och en av Sveriges största marknader.