Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är, enligt Svenskt Näringsliv, att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I år var det 32 897 företagare i hela Sverige som fick möjligheten att tycka till om företagsklimatet i sin hemkommun.

Idag på morgonen presenterades årets ranking och på plats här i Rättvik var Henrik Navjord, Regionschef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. Glädjande nog stärker Rättvik sina positioner och hamnar på plats 43, tätt efter Vansbro kommun som även i år toppar i Dalarna med en 35:e plats.

Helena Back, kommunens näringslivschef, är naturligtvis glad över beskedet.

– Det som fortfarande sticker ut är frågan som berör ”Tjänstemännens attityder till företagande”. Det är helt klart så att vårt bemötande och tillvägagångssätt, när det gäller företagens kontakter med oss tjänstemän, upplevs positivt och att företagen får den hjälp de efterfrågar. Att hamna på plats 13 i landet är riktigt bra men det här är ett kontinuerligt arbete och vi strävar naturligtvis efter att bli ännu bättre, säger Helena. 

En fråga som intresserar många företagare i landet är de kommunala upphandlingarna. Företagarna efterlyser bland annat mer information och tydligare besked om när och hur upphandlingar skall ske.

– Det finns mycket man som kommun kan göra och det är ett viktigt område som kräver stort engagemang. Även om företagarna här i Rättvik ger kommunen ett högt betyg i den här frågan, finns det utvecklingspotential, säger Henrik Navjord.

En annan fråga som Henrik lade stor vikt vid under sin presentation, var kompetensförsörjning. Han skulle gärna se att skolan, i mycket högre grad än nu, samarbetar med företagen gällande praktikplatser, yrkesvägledning med mera.

Vill du veta mer om företagsklimatet i Rättvik kan du gå in på foretagsklimat.se