Nu har det gått några månader sedan den nystartade kulturföreningen i Rättvik bjöd in till en mycket uppmärksammad audition till Ronja Rövardotter i kulturhuset. Förberedelserna inför premiären den 17 juli är i full gång och jag fick en pratstund med Alva-Lou Borgvall och Johan Nordgren som är drivande i projektet.

Alva-Lou och Johan har båda arbetat länge inom kultursektorn, nu senast i Göteborg i musikalen Sound of Music. Att den första teateruppsättningen här i Rättvik nu blir Ronja Rövardotter är ingen slump. Både Alva-Lou och Johan har arbetat många år med Astrid Lindgren och gestaltat ett flertal av hennes karaktärer både på Astrid Lindgrens värld och på andra privata teatrar runt om i landet.

– Vi har länge pratat om att sätta upp Ronja Rövardotter i Rättvik, säger Johan. Alla känner ju till Astrid Lindgren och nu kan vi dessutom erbjuda en unik spelplats. Vi sökte länge och åkte runt och tittade på flera häftiga platser. När vi till slut hittade Skålberget var vi överens om att det var den perfekta platsen.

– Skålberget ligger bra till geografiskt och många vet redan var det ligger.  När man är på platsen och ser sig omkring, tvivlar man inte en sekund på att det kan finnas rövare i skogen, säger Alva-Lou.

Johan skrev ett manus som är helt anpassat till förutsättningarna i Skålberget. Mycket av berättelsen kommer publiken naturligtvis att känna igen menar Johan man han har också tagit med delar av boken som aldrig berättats i den här formen tidigare. Manuset har godkänts av Astrid Lindgrens släktingar och kulturföreningen har köpt rättigheterna till Björn Isfälts originalmusik. Ensemblen kommer att bestå av totalt 36 personer i åldern 4-72 år, de flesta från Rättvik. Om allt går enligt planerna hoppas kulturföreningen på 13 föreställningar i sommar. Naturligtvis handlar mycket om hur pandemin utvecklar sig men kulturföreningens styrelse har gett ”grönt ljus” så nu fortsätter arbetet.

Både kulturföreningen och den nybildade familjen Borgvall-Nordgren har etablerat sig väl i Rättvik.

– Jag kommer ursprungligen från Rättvik så när vi hittade det gamla huset i Lerdal kändes det helt rätt att flytta hem, säger Alva-Lou. Målsättningen är att vi kan flytta in till hösten men huset har stått tomt i många, många år så det återstår massor av jobb.

Johan är säker på att han som värmlänning kommer att trivas bra här och han ser redan många utvecklingsområden.

– Vi vill bidra till kulturlivet här i Rättvik och jag vet att ett rikt kulturliv påverkar en kommuns utveckling, attraktion och gemenskap. Ronja är bara början. Det finns ett behov av kulturella aktiviteter och vår förhoppning är att kunna driva verksamhet i olika former året om, avslutar Johan.