Ingen har väl missat att en ny skola vuxit fram under hösten. Den nya skolan kan ta emot ett stort antal elever och inkluderar också kommunens grundsärskola F-9.

I veckan mötte jag eleverna Arvid Persson och Milton Hansson som tillsammans med Anette Eriksson-Bodeström och Anette Ingels, visade mig en unik modell av den nya skolan. Tanken var att den färdiga modellen skulle visas på Kulturhuset, men eftersom det nu är stängt står den placerad intill matsalen på Rättviksskolan.

Anette Ingels berättar att arbetet påbörjades i augusti förra året. Barnen har själva tagit fotografier och filmat vart efter den ny skolan har kommit på plats. Tillsammans har de också tittat på ritningar och planerat arbetet.

– Vi har byggt modellen av trä och papp, säger en påtagligt stolt och glad Arvid.

Vi går noga igenom alla detaljer från träbitarna som omsorgsfullt målats röda och taket i papp, till alla små fönster av mosaik. På skolgården finns en sandlåda gjord av en plastburk. Gungor och andra lekredskap har de tillverkat av glasspinnar. Barnen har till och med varit på den riktiga skolgården och räknat antalet träd så dessa finns också med på modellen.

Anette Eriksson-Bodeström vill också berätta att hela det här arbetet varit väldigt bra för barnen ur ett annat perspektiv.

– Barnen har fått en ökad förståelse för varför de från början var tvungna att lämna lokalerna och hur skolan nu skulle se ut när vi kom tillbaka.

– Titta här, säger Arvid, lyfter man av taket ser man exakt var vi är – här vid den gula dörren.

Innan vi säger hej då frågar jag Milton och Arvid om de nu gillar sin nya skola, och båda gör tummen upp!

Milton Hansson och Arvid Persson gör tummen upp för den nya skolan.