Idag började barnen på Nyhedsskolan inte bara en ny termin utan också i en helt ny skola. Biträdande rektor Cecilia Geber och intendent Anders Therén fanns tidigt på plats i morse för att hälsa skolbarn och personal välkomna i snöyran.
Efter år av diskussioner och upprepade problem med slitna ytskikt, vattenskador och stundtals dålig ventilation, togs det första spadtaget våren 2020. Sedan dess har vi kunnat följa byggnationen på plats då skolan kommit i moduler.
– Allt har gått väldigt bra men fort, konstaterar Anders som varit delaktig i skolans arbetsgrupp och dessutom fört mycket av dialogen med RFAB (Rättviks fastigheter AB) och med entreprenören. Eleverna har under hösten befunnit sig på tre olika ställen. Vi har haft ersättningslokaler som fungerat bra och vår personal har hela tiden löst eventuella problem på vägen.
Nu står då skolan klar och de 180 eleverna är på plats. Tittar man framåt minskar antalet elever under ett par år men därefter ökar elevantalet igen.
– Skolan kan ta emot ca 300 elever så vi är rustade för framtiden, säger Cecilia. Vi ser att antalet invånare i kommunen ökar och dessutom möjliggör det fria skolvalet att barn från hela kommunen kan välja att komma till oss.
Vad är då det bästa med den ny skolan?
– Vi har fått en helt ny fräsch skola, säger Cecilia. Det som finns kvar sedan tidigare är den relativt nybyggda allergiavdelningen. Lokalerna är helt anpassade till vår undervisning. Vi har nu fina klassrum med tillhörande grupprum och många toaletter. I skolans mitt ligger också en studiohall eller skolans vardagsrum som vi säger, och bredvid den ligger nya biblioteket. Nytt är också att skolan får ett eget tillagningskök och skolmatsal.
– Nu har vi även fått planerings- och arbetsrum för personalen, fortsätter Anders som också berättar att lokalerna är anpassade för såväl skolans som fritidshemmets behov. Lokalerna ska inte stå tomma utan användas hela dagarna.
– Det barnen tycks uppskatta mest är dock den nya skolgården. Gården är indelad i tre zoner för olika åldrar och aktiviteter. Tanken är att eleverna ska delas upp men just nu får de möjlighet att testa alla delar, avslutar Cecilia