Idag började barnen på Nyhedsskolan inte bara en ny termin utan också i en helt ny skola. Biträdande rektor Cecilia Geber och intendent Anders Therén fanns tidigt på plats i morse för att hälsa skolbarn och personal välkomna i snöyran.

Efter år av diskussioner och upprepade problem med slitna ytskikt, vattenskador och stundtals dålig ventilation, togs det första spadtaget våren 2020. Sedan dess har vi kunnat följa byggnationen på plats då skolan kommit i moduler.

– Allt har gått väldigt bra men fort, konstaterar Anders som varit delaktig i skolans arbetsgrupp och dessutom fört mycket av dialogen med RFAB (Rättviks fastigheter AB) och med entreprenören. Eleverna har under hösten befunnit sig på tre olika ställen. Vi har haft ersättningslokaler som fungerat bra och vår personal har hela tiden löst eventuella problem på vägen.

Nu står då skolan klar och de 180 eleverna är på plats. Tittar man framåt minskar antalet elever under ett par år men därefter ökar elevantalet igen.

– Skolan kan ta emot ca 300 elever så vi är rustade för framtiden, säger Cecilia. Vi ser att antalet invånare i kommunen ökar och dessutom möjliggör det fria skolvalet att barn från hela kommunen kan välja att komma till oss.

Vad är då det bästa med den ny skolan?

– Vi har fått en helt ny fräsch skola, säger Cecilia. Det som finns kvar sedan tidigare är den relativt nybyggda allergiavdelningen. Lokalerna är helt anpassade till vår undervisning. Vi har nu fina klassrum med tillhörande grupprum och många toaletter. I skolans mitt ligger också en studiohall eller skolans vardagsrum som vi säger, och bredvid den ligger nya biblioteket. Nytt är också att skolan får ett eget tillagningskök och skolmatsal.

– Nu har vi även fått planerings- och arbetsrum för personalen, fortsätter Anders som också berättar att lokalerna är anpassade för såväl skolans som fritidshemmets behov. Lokalerna ska inte stå tomma utan användas hela dagarna.

– Det barnen tycks uppskatta mest är dock den nya skolgården. Gården är indelad i tre zoner för olika åldrar och aktiviteter. Tanken är att eleverna ska delas upp men just nu får de möjlighet att testa alla delar, avslutar Cecilia

Längst upp, längst bort i ett förhållandevis litet kontorsrum sitter Ulf Israelsson, Rättviks kommuns högst ansvarige tjänsteman.
Han kanske är okänd för många kommuninnevånare men han ansvarar för en rad frågor som på ett eller annat sätt påverkar oss alla.                        

Ulf är i grunden norrlänning men flyttade tidigt i livet till Dalarna. Han har jobbat i ett flertal kommuner men sedan tio år tillbaka har han sin arbetsplats på kommunhuset. Som kommunchef har han det övergripande ansvaret för kommunens förvaltningschefer och dess verksamheter, men han axlar också rollen som förvaltningschef för stab och service som inkluderar flera interna funktioner samt räddningstjänst.

– Jag trivs väldigt bra på Rättviks kommun. Kommunen är ju, i allra högsta grad, en samhällsbyggare och i uppdraget får jag möjlighet att engagera mig i många intressanta frågor. Just nu lägger vi stort fokus på mark- och planfrågor. I november uppnådde vi det högsta invånarantalet sedan 1999. Vi är idag 11 028 personer och fler kommer vi säkert att bli. Intresset för vår kommun ökar och trycket på bostäder är stort.

2020 har varit ett väldigt speciellt år, ett år vi sent kommer att glömma. Coronapandemin slog till med full kraft och Ulf berättar att det varit arbetsamt för många inom den kommunala organisationen. Initialt handlade det om att få fram skyddsutrustning och på olika sätt försöka skydda våra äldre. Krisledningsgruppen sammankallas varje vecka då det alltid finns frågor som måste lösas. Ulf nämner också kontakterna med näringslivet.

– Vi är en turistort och när evenemang efter evenemang tvingats ställda in, blir det kännbart för nästan alla. Kommunen har på olika sätt försökt bidra med sänkta avgifter, presentcheckar och annat men det har som sagt varit kämpigt. Nu får vi försöka se framåt. Det finns trots allt mycket att glädjas åt och vara tacksam över. Vi bor på en fantastisk ort och vi kommer igenom det här…

Det går ju inte att lämna kommunhuset utan att fråga om Tomtekostymen. Det finns dem som säger att ”under den korrekta ytan finns en man som gärna spelar folk ett spratt.”, ligger det någon sanning i det?

– Ja, det kanske det gör men jag upplevs nog av de allra flesta som väldigt ordningsam. Hur som helst, jag såg den här kostymen i en annons och jag slog till. På kontoret sitter nämligen även vår inköpssamordnare Erik Linder. Han har i flera år spridit julstämning med sina fina jultröjor och jag tänkte helt enkelt att jag skulle utmana honom.

Vad har du fått för reaktioner?

– Bara positiva! När jag kom ner i personalrummet i min nya kostym, fick jag spontana applåder, så det känns kul.

Innan vi skiljs åt vill Ulf skicka med en hälsning.

– Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Fortsätt och var försiktiga – vi måste hålla ner smittspridningen!

Nu har vi glädjen att presentera vinnarna i årets jultävling.

Bea Eriksson – Två fat från Mikaela Willers
Johanna Wikholm – Mats Fällmans Pigljusstake
Simon Sjödén – Presentkort på XL-Bygg 
Kerstin Israelsson – Textiltryck från Kulturhuset 
Linda Bergström – 40-tals Yllefilt från Spader Madame Vintage 
Gunnel Leyonberg – Rättviksmössa från Team Sportia 
Helen Wallin – Rättviks Tunnbrödsbageris egna Nittsjömuggar & Tuttul
Maria Werpers – Blomstercheckar från Blomster Liv
Rita Hed – Gott o blandat från Kulturhuset 
Tilde Johansson – Sittunderlag i ekologisk ull från Tyg & otyg 
Eva Ollas – Smått o gott till hunden från Butik Klös 
Anna Nordlund – Frukostbuffé för två pers. på Backlunds Boende i Vikarbyn 
Annie Johansson – Handgjord tvål o schampokaka från Bjarka/Ingvara 

Priserna överlämnas enligt överenskommelse. Kontakta Annette Riesbeck 070-205 39 84.

Nu är samtliga åtta bilder publicerade (de finns också med längre ner i detta inlägg) och det är dags att skicka in det rätta ordet tillsammans med några korta rader om varför just du läser Upptäck Rättvik.

Bilderna har publicerats på blogg.upptackrattvik.se och på FB under perioden 6 –13/12. Det rätta svaret skall vara inskickat till info@upptackrattvik senast den 16/12. Vinnarna kommer att presenteras på blogg.upptackrattvik.se och på Facebook den 20/12.
Juryn består av Thomas Riesbeck, Anton Persson och Emma Tysk. Vinsterna hämtas enligt överenskommelse på Riesbeck Reklam.

Vinster:
– Två fat från Mikaela Willers (900:-)
Mats Fällmans Pigljusstake (800:-)
– Presentkort på XL-Bygg (500:-)
– Textiltryck från Kulturhuset (500:-)
– 40-tals Yllefilt från Spader Madame Vintage (450:-)
– Rättviksmössa från Team Sportia (400:-)
Rättviks Tunnbrödsbageris egna Nittsjömuggar & Tuttul (350:-)
– Blomstercheckar från Blomster Liv (300:-)
– Gott o blandat från Kulturhuset (300:-)
– Sittunderlag i ekologisk ull från Tyg & otyg (275:-)
– Smått o gott till hunden från Butik Klös (200:-)
– Frukostbuffé för två pers. på Backlunds Boende i Vikarbyn (190:-)
– Handgjord tvål o schampokaka från Bjarka/Ingvara (185:-)

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.
Denna tävling är inte sponsrad, stödd, administrerad av eller knuten till Facebook.

VAD SER DU PÅ BILDEN?

20201206: Bild 1 – notera den 9:e bokstaven i bilden
20201207: Bild 2 – notera den 10:e bokstaven i bilden
20201208: Bild 3 – notera den 9:e bokstaven i bilden
20201209: Bild 4 – notera den 1:a bokstaven i bilden
20201210: Bild 5 – notera den 4:a bokstaven i bilden
20201211: Bild 6 – notera den 3:e bokstaven i bilden
20201212: Bild 7 – notera den 1:a bokstaven i bilden
20201213: Bild 8 – notera den 4:e bokstaven i bilden

Söndagen den 2:a advent startar vår jultävling och du har möjlighet att vinna fina priser!
Det handlar om att få ihop ett ord. Till din hjälp kommer du att få åtta bilder under åtta dagar.
Bilderna och en kort instruktion presenteras här på bloggen – en bild per dag.

När du fått ihop ordet skickar du det rätta svaret tillsammans med några korta rader om varför just Du läser Upptäck Rättvik, till info@upptackrattvik.se
Tävlingen pågår den 6–13/12. Det rätta svaret skall vara inskickat senast den 16/12.
Vinnarna kommer att presenteras på blogg.upptackrattvik.se och på Facebook den 20/12.
Juryn består av Thomas Riesbeck, Anton Persson och Emma Tysk.
Vinsterna hämtas enligt överenskommelse på Riesbeck Reklam.

Vinster:
– Två fat från Mikaela Willers (900:-)
Mats Fällmans Pigljusstake (800:-)
– Presentkort på XL-Bygg (500:-)
– Textiltryck från Kulturhuset (500:-)
– 40-tals Yllefilt från Spader Madame Vintage (450:-)
– Rättviksmössa från Team Sportia (400:-)
Rättviks Tunnbrödsbageris egna Nittsjömuggar samt Tuttul (350:-)
– Blomstercheckar från Blomster Liv (300:-)
– Gott o blandat från Kulturhuset (300:-)
– Sittunderlag i ekologisk ull från Tyg & otyg (275:-)
– Smått o gott till hunden från Butik Klös (200:-)
– Frukostbuffé för två personer på Backlunds Boende i Vikarbyn (190:-)
– Handgjord tvål och schampokaka från Bjarka/Ingvara (185:-)

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.
Denna tävling är inte sponsrad, stödd, administrerad av eller knuten till Facebook.

Intresset för hundar är stort och det märks även på Rättviks Hunddagis. Här möter jag Lotta Nygårds som är utbildad djurvårdare och som övertog verksamheten på Brändavägen för fyra år sedan.

Hunddagiset har plats för 30 hundar men i dagsläget tar de i genomsnitt emot 15-20 hundar per dag. Här välkomnas alla hundraser, såväl sällskapshundar som jakthundar. Lotta har alltid varit intresserad av hundar och har fördjupat sig i hundens anatomi, språk och mycket annat.

– Man kan lära sig mycket av hundarna. Det är intressant att se hur de agerar i olika situationer och utifrån det kan jag vägleda dem, säger Lotta som själv äger två hundar som hon tränar och tävlar mycket med.

Precis som på en förskola för små barn måste en ny hund skolas in. Den får sakta men säkert anpassa sig till miljön och sedan introduceras den succesivt för andra hundar.

– Jag ser nästan direkt vad det är för en individ och anpassar inskolningen efter det. De allra flesta hundar fungerar i grupp men vi skiljer oftast på tikar och hanhundar.

En vanlig dag öppnar Hunddagiset klockan 6.00 men alla hundar skall vara på plats senast 9.00. Då är det nämligen dags för dagens första promenad.

– Vi har möjlighet att ta sju, åtta hundar åt gången men oftast blir det fyra. Jag vill att varje hund ska få sin tid och plats, säger Lotta. Förutom flera promenader får hundarna också möjlighet att vara ute och busa i rasthagen. Vi lämnar aldrig hundarna utan uppsikt.  Man får inte glömma att det är djur vi har att göra med och vi vill inte riskera att något händer. Vi har tack och lov aldrig varit med om att det hänt något allvarligt, men vi tänker alltid på säkerheten.

De flesta som lämnar sina hundar på dagis gör det för att de, trots långa arbetsdagar, vill känna glädjen och närheten till en hund. Men de finns också hundar som kommer hit ett par dagar i veckan bara för att få lite socialt umgänge och chansen att leka med andra. Lotta säger att det är stor skillnad i dag mot tiden före pandemin.

– Ja, idag tvingas många jobba hemifrån och då är hundarna naturligtvis också hemma. Men när pandemin är över får vi nog mer att göra igen. Det vi ser är att många människor har passat på att köpa hund nu när det funnits möjlighet och kanske lite mer tid, men det kommer ju en dag när vi förhoppningsvis återgår till det ”normala” igen.

Innan vi avslutar vårt samtal noterar jag att det är helt tyst i huset. Jag kan konstatera att Lottas regler fungerar.
Ute får man busa – inne ska det vara tyst och lugnt!Det kanske inte är så många som känner till att det serveras över 2 miljoner måltider på Sveriges förskolor och skolor varje dag.
Jag fick lära mig det av eleverna Amanda och Frida som glatt tog emot mig på skolgården på Söderås skola.

De visade mig snabbt in i skolan och in till matsalen där vi satte oss ned vid ett mycket fint uppdukat bord.

– Vi har jobbat med det här på fritids, säger Frida och berättar om ljuslyktorna som de dekorerat och om pappersblommorna som de så noga har ställt ut på borden. Vi var här i matsalen redan på förmiddagen och dukade och gjorde lite extra fint.

Det har varit stort fokus på mat den här veckan och flickorna berättar vidare om tipspromenaden där alla frågorna handlade om mat.  

– Det finns mycket att lära sig, man ska till exempel inte ta mer mat än man äter upp, säger Amanda. På skylten där borta kan du se hur mycket mat som slängdes igår, 0.8 kg.

Innan matsalen fylls av hungriga barn får jag några ord med Vicky Hellström som jobbar i köket. Hon berättar att de på Söderås skola och förskola serverar mat till ungefär 155 barn varje dag.

– Vi är noga med matkvalitén och mycket av det vi tillagar kommer från Stiernhööksgymnasiets så kallade ”Återtag”. Idag serverar vi exempelvis Kålpudding med gräddsås och potatis. Kålpuddingen är gjord på råvaror från gymnasiet och potatisen kommer också därifrån. Broccolin som serveras som tillbehör kommer från Massarbäck här i Rättvik. Måltiden är alltså till 98% lokalproducerad.
Det är roligt att den offentliga maten uppmärksammas, fortsätter Vicky. Det är bara i Sverige, Finland och Estland som skolbarnen får gratis skollunch. Vi tycker kanske det är självklart men så är det inte i andra delar av världen.

Vicky Hellström som jobbar i köket

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är, enligt Svenskt Näringsliv, att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I år var det 32 897 företagare i hela Sverige som fick möjligheten att tycka till om företagsklimatet i sin hemkommun.

Idag på morgonen presenterades årets ranking och på plats här i Rättvik var Henrik Navjord, Regionschef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. Glädjande nog stärker Rättvik sina positioner och hamnar på plats 43, tätt efter Vansbro kommun som även i år toppar i Dalarna med en 35:e plats.

Helena Back, kommunens näringslivschef, är naturligtvis glad över beskedet.

– Det som fortfarande sticker ut är frågan som berör ”Tjänstemännens attityder till företagande”. Det är helt klart så att vårt bemötande och tillvägagångssätt, när det gäller företagens kontakter med oss tjänstemän, upplevs positivt och att företagen får den hjälp de efterfrågar. Att hamna på plats 13 i landet är riktigt bra men det här är ett kontinuerligt arbete och vi strävar naturligtvis efter att bli ännu bättre, säger Helena. 

En fråga som intresserar många företagare i landet är de kommunala upphandlingarna. Företagarna efterlyser bland annat mer information och tydligare besked om när och hur upphandlingar skall ske.

– Det finns mycket man som kommun kan göra och det är ett viktigt område som kräver stort engagemang. Även om företagarna här i Rättvik ger kommunen ett högt betyg i den här frågan, finns det utvecklingspotential, säger Henrik Navjord.

En annan fråga som Henrik lade stor vikt vid under sin presentation, var kompetensförsörjning. Han skulle gärna se att skolan, i mycket högre grad än nu, samarbetar med företagen gällande praktikplatser, yrkesvägledning med mera.

Vill du veta mer om företagsklimatet i Rättvik kan du gå in på foretagsklimat.se

Har du redan nu massor av idéer om hur din trädgård ska se ut till våren? Vänta inte. Hösten är en perfekt planteringstid för de flesta buskar, träd och perenner, men framför allt för alla härliga lökväxter! Nu är marken naturligt fuktig och behovet av att vattna är mindre. 

Ta hand om löven

Snart faller också löven och stora mängder som får ligga kvar på gräsmattan kväver gräset. Ett bra tips är att köra över löven med gräsklipparen så de sönderdelas och blir till ny näring för gräset. Löv under buskar och i rabatter ska du låta ligga kvar. De skyddar mot kylan. Det är även dags att klippa Pioner, jordgubbsblast och många träd, exempelvis körsbär- och plommonträd, björk och lönn.

Högst upp på ”att-göra-listan” för höstmånaderna är ändå att njuta!

Gläds åt de fina färgerna, de vackra dagarna och de stjärnklara nätterna. Trädgården ska vara en källa till just glädje. Även om mörkret faller allt tidigare på kvällen kan ett par ljuslyktor skapa härlig stämning i trädgården.

Det var meningen att klätterparken Högt & Lågt i Rättvik skulle öppna till vårmarknaden men som för så många andra kom pandemin emellan och alla bokningar under april och maj avbokades.

– Det var tufft, säger Robin Ambell som driver anläggningen, men när reserestriktionerna förändrades den 15 juni då smällde det bara till. Det blev slutsålt hela juli och vi hade 200 selar ute per dag. Förra året kunde vi erbjuda sex banor men i år öppnade vi ytterligare en svårare bana som vi kallar ”storebror”.

Robin driver idag även två andra banor, den ena i Sundsvall och den andra i Karlstad. Nu ser han även över möjligheten att starta i Gävle och om allt går vägen också i Stockholm.